KIRJAVINKKEJÄ KESÄÄN
Kirjavuoteni 2021 on ollut (ainakin toistaiseksi) täyttä timanttia,
ihan mielettömiä teoksia ilmestynyt toinen toisensa perään.
Tässä tammikuusta kesäkuun alkuun lukemieni uutuuskirjojen Top 10.
Kirjoja ei ole laitettu paremmuusjärjestykseen vaan suosittelen näitä kaikkia.
Poimi siis itsellesi sopivimmat.💚
1. ANU SILFVERBERG: SINUT ON NÄHTY
"Kenen silmin täällä ihmisiä oikein katsotaan ja kuka tätä tarinaa oikein kertoo?" Siinä on hyvä mutta harvoin esitetty kysymys ja vastauksena on, etteivät ainakaan naiset.
Silfverberg käsittelee katseen valtaa, populaarikulttuurin yksioikoisen latteaa naiskuvaa ja myös sen täydellistä puuttumista. Tämä on teos, joka täytyy ehdottomasti lukea toiseen kertaan ja todennäköisesti uudelleen ja uudelleen, asiaa ja pohdittavaa on niin paljon.
Mielenkiintoinen ja tärkeä kirja, jonka yhteiskunnallinen arvo on mittaamaton.
2. MARK LANEGAN: SING BACKWARDS AND WEEP - MUISTELMAT
Voi hemmetti Mark, minkä teit! Voin kuvitella, että tämän elämäkerran jälkeen yhdenkään rock-staran "rajut" ja huisin jänskät kommellukset päihteiden ihmemaassa eivät tee minkäänlaista vaikutusta.
Laneganin muistelmat ovat armotonta ja inhorealistista luettavaa, tämä ei ole ryysyistä rikkauksiin- kertomus vaan Laneganin lohduton matka kulkee ryysyistä vielä kurjempiin ryysyihin ja katuojaan. Kirjan lopussa oikeasti jo itkin.
3. HELEN MONKS TAKHAR: KAIKKI MITÄ HALUSIT
Synkkä jännäri onnettomista, yksinäisistä ja epämiellyttävistä ihmisistä. Vaikka kirjan asetelma ikäkriisin keskellä vellovan keski-ikäisen Kathrinen ja petollisen nuoren Lilyn välillä on hiukan kliseinen niin naisten välinen outo jännite ja viharakkaus-suhde ovat punottu tiiviisti.
Päähenkilö Kathrine on kauhukseen huomannut ikääntymisen myötä menettäneensä hehkeytensä, seksikkyytensä, kiinnostavuutensa ja koko entisen värikkään elämänsä. Hän on tympeä hirmu, joka vihaa ja halveksii "lumihiutale-sukupolvea". (Tämä vähän hämmensi, koska Kathrine on itseäni nuorempi. Eihän tuon ikäisenä voi/saa olla noin katkera.😟)
Naishahmot ovat vähän liian stereotyyppisiä, mieshahmot urpoja eikä kirja ole niin vetävä ja yllätyksellinen kuin Gillian Flynnin trillerit (joihin tätä on verrattu) mutta jollain tavalla pidin silti. Ja vähintään yksi jännärihän kuuluu kesään.
4. EVELIINA TALVITIE: VANHA NAINEN TANSSII
Edellisen "Kaikki mitä halusit"-kirjan ikäkriiseilevän Kathrinen olisi kannattanut lukea tämä elämää pulppuileva ja positiivinen teos vanhenemisesta ja iäkkäistä naisista, jotka edelleen tanssivat myrskyn lailla. Hurmaavan rönsyilevää ja elinvoimaista tekstiä.
Talvitien haastateltavana on 11 eri-ikäistä naista, mukana mm. Katariina Souri, Anu Sinisalo ja Seela Sella.
Tässä on yksi ote kirjasta (hiukan muokattuna) jossa ihanasti puolustetaan yleisesti halveksittua tätiyttä:
"Täti pitäisi käsitteenä valloittaa, ottaa haltuun, nostaa arvoon, joka sille kuuluu sillä tädit ovat tärkeitä, he pitävät taide- ja kulttuuri-instituutiota hengissä.
Jos tätiyttä rienataan, tätiys tukahtuu ja maailma muuttuu entistä kylmemmäksi paikaksi."💗
5. KIA KILPELÄINEN & RAMI MÄKINEN: KATISKA - SUURI HUUMEVYYHTI
Rikostoimittajat Kia Kilpeläinen ja Rami Mäkinen ovat tehneet perusteellista ja vahvaa työtä perehtyessään Suomen kenties suurimpaan tai ainakin seuratuimpaan huumerikostapaukseen. Kirja on yksityiskohtainen ja kokonaisvaltainen, asiallinen, muttei hetkeäkään puiseva vaan äärimmäisen mielenkiintoinen. Se imaisi hetkessä täysin mukaansa ja piti otteessaan loppuun saakka.
Henkilögalleria on kuin saippuaoopperasta eikä hämmästyttäviä vaiheita ja värikkäitä käänteitä tapauksesta puutu. Totuus on todellakin tarua ihmeellisempää.
6. VENLA HIIDENSALO: SURUTTOMAT
Todellisuuteen pohjautuva taiteilijaromaani Helmi Vartiaisesta, lahjakkaasta ja rohkeasta kuvataiteilijasta, naisesta, vaimosta ja äidistä, jonka kohtalona oli jäädä Tyko Sallisen varjoon. Kiehtova, traaginen ja väkevä kuvaus rakkaudesta taiteeseen, vimmaisesta luovuudesta, onnettomasta avioliitosta, Sallisen pimeistä puolista ja manipuloinnista, itsensä ja voimansa menettämisestä.
Tämä kirja teki valtavan vaikutuksen. Se on itsessään hehkuva taideteos, vaikka värit ovatkin tummanpuoleiset.
7. HEIDI AIRAKSINEN: VIERGE MODERNE
Täytyy myöntää, että suurin syy miksi varasin kirjastosta tämän kirjan tietämättä siitä etukäteen oikeastaan yhtään mitään oli upea, inspiroiva kansikuva. Kannen on tehnyt Asko Künnap, joten kiitokset hänelle! Kuten myös vintageliike Hoochie Mama Janelle, joka vinkkasi kirjasta facebook-sivuillaan jo ennen sen ilmestymistä.
30-luvun Helsinki, erikoinen kuolemantapaus, murhaa itsekseen ratkaiseva sisaroppilas - ihan kiinnostavalta vaikuttaa, tuumin tuolloin. Ja näin, ilman mitään ennakkovaroitusta sitä törmääkin mitä hurmaavampaan helmeen.
Nyttemmin Vierge Moderne on saanut runsaasti huomiota ja hyviä arvosteluja - ja täysin ansaitusti. Heidi Airaksisen esikoisteos on nimittäin harvinaisen virkistävä ja raikas dekkari. Siinä on kiinnostava, ajatuksia herättävä, omaperäinen aihe ja murhamysteerin lisäksi paljon iloa ja lämpöä.
8. KAISA PULAKKA: KURITTOMAT -
JUMALATTARIA, NYKYNAISIA JA KAUHEITA AKKOJA
Kaisa Pulakan Kurittomat on kurkistus naisten kulttuurihistoriaan, persoonallisella ja riehakkaalla otteeella.
Esifeministi Lilith, hirviöanopit, raivottaret, äitihahmot, vastarannan kiisket, viettelijättäret, kuoleman valtiattaret ja kaikki muut hankalat naiset - teos kulkee vauhdikkaasti halki mytologian.
Kirjassa on paljon tietoa ja asiaa, mutta silti Kurittomat on nopealukuinen, veikeä ja viihdyttävä. Pauliina Mäkelän komean täyteläinen kuvitus ansaitsee erityismaininnan.
9. JARKKO JOKELAINEN: SMACK - KUOLEMAANTUOMITUN LAULU
Ensikosketukseni Smackiin oli 80-luvulla Suosikki-lehden haastattelu.
Cherin kuvan alla luki: Ei mikään Boy George vaan Cheri! (Tai jotain sinnepäin, tästä on jotakuinkin 35 vuotta, joten täysin sanatarkasti en muista).
Tuhahdin happamana, koska mielestäni kuvatekstissä vähäteltiin jumaloimaani Boy Georgea. Alkoi harmittaa koko Cheri. Lapsena sitä on niin ihanan armoton ja epäreilu. 😀
Omistin myöhemmin myös kirjassa mainitun Superstar Facts & Pix-lehden 80-luvulta, jossa Guns´N´Rosesin Izzy Stradlin ilmoitti lempibändikseen: "Smack, from Finland". Se oli silloin jotain täysin uskomatonta. Ei tuohon aikaan ollut internetiä ja itselleni avautui vasta paljon myöhemmin millainen kulttimaine ja inspiraatioarvo Smackilla on maailmalla ollut.
Jarkko Jokelaisen Smack - Kuolemaantuomitun laulu on paitsi tiivis ja luja bändihistoriikki niin se on myös tarina ystävyydestä, katurockin kultakaudesta, unelmista, levottomuudesta ja surusta. Sanalla sanoen kirja on erinomainen. Se on kiehtova ja antaa paljon muillekin kuin pelkästään Smackin ystäville.
10. ANU LAHTINEN: EBBA - KUNINGATTAREN SISAR
Kaikille historiasta kiinnostuneille suosittelen Anu Lahtisen Ebbaa, ensimmäistä 1500-luvun naisesta kertovaa suomalaista elämäkertaa.
Ebba Stenbock oli ylhäisen perheen tytär, kuningatar Katarinan sisar, sotapäällikkö "Perkele-Klaus" Flemingin vaimo, äiti, leskirouva vallan kahvassa ja vanki. Nainen, jolla oli hallussaan Turun linnan avaimet. Lähteitä tuolloin eläneiden naisten osalta on niukasti, joten Anu Lahtinen on tehnyt vaativaa, hienoa ja arvokasta työtä.
Ebban vaiherikkaan elämän ja aikalaiskuvauksen lisäksi mielenkiintoista oli Anu Lahtisen laajempi pohdinta usein käytetystä, mutta rasittavan epämääräiseksi jäävästä "vahva nainen"- käsitteestä.
"Vahva on kohtelias tapa määritellä nainen, josta oikeastaan emme tiedä paljoakaan ja josta haluamme sanoa jotain ystävällistä. Monista vahvoiksi kutsutuista naisista ei kuitenkaan oikeasti tiedetä mitään erityisen vahvaa", Anu Lahtinen kirjoittaa.
Kirjan lukemisen lisäksi laita korvat hörölle: Yle Areenan Kulttuuriykkösessä kuunneltavissa Pia-Maria Lehtolan ohjelma Ebba Stenbockista. Kirjailija Anu Lahtinen on vieraana.
Lukemisen iloa!💗💚💛💜
No nythän mä haluan lukea nämä kaikki 😁. Onkohan kirjastot jo auki? Täytyy hankkia kesälomalle läjä lukemista. Kiitos vinkeistä!
VastaaPoistaEipä kestä! Lukuiloa ja hyvää lomaa!
Poista