VIISI VIIHDYTTÄVÄÄ JÄNNÄRIPLÄJÄYSTÄ

 


Kesä mielletään perinteiseksi dekkariaikakaudeksi, mutta näin alkutalvella on ihanteelliset olosuhteet haahuilla kotona, kasvattaa kulmakarvoja ja sukeltaa irtonaisena seitinohuen murhan maailmaan. 

Tässä vinkkejä kirjoista, joita yhdistää ennen kaikkea viihdyttävyys:

 

1. LIV CONSTANTINE: 
Toinen rouva Parrish
 

Amber Patterson on väritön ja näkymätön kuin syvämeren otus, mutta myös kateuden riivaama kieroilija, jonka päämääränä on napata suihkuseurapiirikaunotar Daphne Parrishin ylellinen ja letkeä elämä. Daphnella on kaikkea mitä Amber haluaa: huippumallin ulkonäkö, loistelias kartano, glamoröösi elämä, sosiaalista arvostusta sekä aviomiehenä rakastava, korskean komea miljonääri. 

Kaksinaamainen Amber soluttautuu Daphen lähipiiriin, etenee läheiseksi ystäväksi asti ja ryhtyy kärsivällisen määrätietoisesti toteuttamaan umpikolkkoa suunnitelmaansa. Mikään ei ole kuitenkaan sitä miltä näyttää. 

Monet ovat kommentoineet kirjan olevan pelkkää köykäistä hömppää. 
Ja jos odottaa intensiivisen piinaavaa, pelottavaa, syvällisen psykologista trilleriä niin todennäköisesti tulee pettymään. 
Itse lähdin lukemaan tätä nimenomaan kiinnostavana kolmiodraamana ja pidin. Teemat ovat teräviä: pakkomielle, kulissit, epämiellyttävät salaisuudet, narsismi, valheellisuus, täydellisen elämän harha. Kokonaisuutena kirja on oikein sujuva, yllätyksellinen ja nopealukuinen.

 
2. LUCY FOLEY: 
Jahti / Kutsuvieraat
 
 
Lucy Foleyn kehuttu esikoiskirja Jahti on notkeasti rullaava ns. suljetun huoneen murhamysteeri. Epämiellyttävä ja elitistinen ystäväporukka lähtee viettämään uutta vuotta Skotlannin ylämaille, mutta näennäisen kohteliaisuuden ja "riemukkaan" jälleennäkemisen takana väijyy vanhoja kaunoja ja vihaa.   
Menneisyys ja nykyisyys kohtaavat, tarinassa on monta kertojaa ja monta näkökulmaa. Ja tietysti se murha, kaikki ovat epäiltyjä. "Kuka sen teki?" aprikoi koukuttunut lukija salapoliisinenä kaarella ja saa palkinnoksi näppärän yllätyksellisen loppuratkaisun. 
Eli aivan hurmaava konsepti. Rakastan tällaisia!

Samoista aineksista koostuu myös Foleyn uusin jännäri Kutsuvieraat. 
Tällä kertaa miljöönä on tuulinen saari Irlannissa, seurapiirihäät ja jälleen epätasapainoinen, snobbaileva ystäväjoukko. Murha, kaikki ovat epäiltyjä, "Kuka sen teki?" 
Ja taas voi olla kiihtynyt oman elämänsä Hercule Poirot aivonystyrät pinkeinä. Luvassa näppärä, yllätyksellinen loppuratkaisu. 
Vastustamatonta! 
 
Kutsuvieraat on mielestäni esikoisteosta vielä parempi, tiiviimpi ja toimivampi. Murhamysteerin lisäksi Foley onnistuu tuomaan kirjoihinsa mukaan syvyyttä, ihmisten salattuja, ällöttäviä puolia, vuorovaikutuksen petollisuutta ja haurautta. 
 
Ja kerran vielä: rakastan tällaisia! Toivottavasti tekin.
 
 
3. CAMILLA GREBE: 
Veteen piirretty viiva
 

Ruotsalainen Camilla Grebe on yksi suosikkijännityskirjailijoitani, hän on erinomainen, tarkkanäköinen ja taidokas juonenkuljettaja. Greben kirjat ovat usein intensiivisiä, teemoiltaan raskaita ja hyytäviä, joten ensin pohdiskelin sopiiko hän lainkaan tähän kevyempään joukkoon mukaan. Mutta kyllä sopii, hän sopii minne vain, koska hänen kirjansa ovat kaiken muun lisäksi myös todella viihdyttäviä. Ne tempaavat mukaansa aivan omanlaisellaan draivilla.

Uusimmassa Veteen piirretyssä viivassa keskiössä on uusperhe. Hankala teinitytär katoaa ja isästä tulee murhan pääsyytetty. 
Tämän lähtökohdan ympärille punoutuu totuutta ja valhetta, yhteiskuntaa ja perhettä, epäilyjä ja hyväuskoisuutta käsittelevä monisäikeinen rikosdraama. 
Ja vieläpä loistava sellainen.


 4. MARY HIGGINS CLARK: 
Lottovoittaja
 Kuluneet vuodet / Yksin vain 
Kaunis, kauniimpi, kuollut / Niin kuluu aika
 

Sain ihanalta ystävältäni Elinalta alkusyksystä kassillisen dekkareita ja niiden joukosta löytyi Mary Higgins Clarkin Lottovoittaja, jonka olen lukenut joskus vuosia, vuosia sitten. Jälleenlukeminen oli riemukas! 

Higgins Clarkin laaja tuotanto on yleisesti ottaen hyvin epätasaista, kaikkea löytyy tiivistunnelmaisesta trilleristä puolivillaiseen höttöön ja Lottovoittaja on rehellisesti sanottuna jossakin siellä välimaastossa. 
Mutta olipa fantastista kohdata näin monen vuoden jälkeen tyystin unohtamani sietämättömän tarmokas siviilisalapoliisi Alvirah Meehan! Vaikka Meehania kuvaillaan kirjoissa hyvin yksityiskohtaisesti rempseänä, hieman rahvaanomaisena, leiskuvan punatukkaisena ja pyylevänä mammana niin itse näen hänet aina jonkinlaisena Pirkko Liinamaan ja Jessica Fletcherin yhdistelmänä.😀

Lottovoittajan jälkeen etsin käsiini romskuja, joissa Alvirah Meehan on menossa mukana ja samalla muistin, miksi Mary Higgins Clark on niin suosittu vuosikymmenestä toiseen. Hänen kirjojaan on kiva lukea.

 
5. DENISE RUDBERG: 
Seitsemän syytä kuolla
 
Denise Rudbergin Marianne Jidhoff-sarjan seitsemäs osa jatkaa tutuissa ympyröissä. Juristi ja syyttäjänsihteeri, nyt esitutkinnan johtaja Marianne on varakas kuusikymppinen leskirouva, jonka elämään mahtuu kuntokuureja, ystäviä, perhe-elämää, miessuhteita, shamppanjaa, punaviiniä, tryffelinougaakonvehteja, kahvittelua, leivoksia, kulttuuria, hienostoravintoloita, kalliita vaatteita, pikkusikarien salaa tupruttelua... sekä rikoksia ja murhia. 
Tällä kertaa hän ratkoo tiiminsä kanssa jääkiekkosankarin epäselvää kuolemaa ja taustalta paljastuu hyvinkin synkkäsävyinen tapahtumasarja.
 
Rudbergin kirjat jakavat paljon mielipiteitä ja ymmärrän kyllä miksi sarja saattaa ärsyttää. 
Mariannen ökyelämä, ihmissuhdekuviot, tuotekuvaukset ja saippuaoopperamainen meininki voivat olla liikaa, etenkin kun ne rikokset tuppaavat välillä jäämään täysin taka-alalle. Mutta se tässä kirjasarjassa on mielestäni keskeisenä ideanakin, rankkoja murhia ja raadollisia rikoksia ratkotaan hyväntuulisina muun elämän keskellä. 
Nokkelan eloisaa kuplintaa.

💚

Laitetaan tähän loppuun vielä päättelytehtävä kaikille kaltaisilleni salapoliisinokille. Arvoitus löytyy kirjasta Tri Gareth Moore: Sherlock Holmesin aivopähkinät.

OUTO ELÄMÄNKERTA

"Luen kirjaa eräästä sangen erikoislaatuisesta miehestä, Watson", Holmes sanoi. "Hän täytti kolmekymmentä vuotta vuonna 1740, ja siltikin hän oli vain kaksikymmentävuotias vuonna 1750."
Miten moinen on mahdollista? 
Oikea vastaus löytyy Jessican kuvan alta.

 
Vastaus: Mies oli syntynyt vuonna 1770 eKr.😀
 
 
Neuvokasta marraskuun jatkoa kaikille! 💛


 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

KOLME SYYTÄ RAKASTAA MARILYNIA / MARILYN-KESÄ OSA 5

GEORGE MICHAELIN IKUINEN HAAVE VAPAUDESTA