MARRASKUU - HÄMÄRÄ TUPAASI LASKEUTUU (P. Mustapää: Commemoratio Animarum)
© Nina Merlina
Nina Merlina Art Instagramissa: https://www.instagram.com/ninamerlinaart/
Facebookissa: https://www.facebook.com/profile.php?id=61558689751789
Halloween-juhlat sujuivat vauhdikkaasti Milla Magia-hengessä:
ja nyt on aika siirtyä kesäkaudesta loppusyksyn tummahkoon syleilyyn. Miten harmaudesta selviydytään? Varsin hyvin, lyödään sitä kulttuurilla!
Tässä muutama marraskuuhun tavalla tai toisella liittyvä vinkki, joilla voi valaa valoa pimeyteen.
KIRJAT:
LOISTAVA💗
Tove Jansson: "Muumilaakson marraskuu"
WSOY, 1970, suom. Kaarina Helakisa
Syvällinen klassikkoteos, joka sopii erityisesti aikuisille. Viisas, lumoava ja arvoituksellinen romaani ilosta, surusta, vapaudesta, pelosta, ystävyydestä ja kuolemasta. Yksi kiinnostavimmista kirjan hahmoista on kahleeton ja itsetietoinen Mymmeli.
"Maailmassa ei ole mitään mukavampaa kuin viihtyminen eikä mikään ole helpompaa. Mymmelin ei koskaan tullut surku niitä jotka hän tapasi ja samantien unohti, eikä hän koskaan yrittänyt sotkeutua siihen mitä ne toimittavat. Hän katseli niitä ja niitten hosumista huvittuneena ja ihmeissään.
Sillalla voi lojua ja katsella miten vesi virtaa. Taikka sitten hyppiä, tai kahlata suon poikki punaisissa saappaissa. Tai käpertyä kuuntelemaan sateen rummutusta katolle. Viihtyminen on hyvin helppoa."
Lisävinkit: Isänpäivään (14.11) sopii romaani "Muumipappa ja meri", jossa Pappa ajautuu eksistentiaaliseen kriisiin.
Myös Tuula Karjalaisen kirjoittama Tove Janssonin elämäkerta "Tee työtä ja rakasta" on valtavan monipuolinen ja inspiroiva.
SYNKEMPIÄ SÄVYJÄ❤
William Blake: "Taivaan ja helvetin avioliitto"
Karisto, 1993, suom. Tuomas Anhava
Runoilija, mystikko, kuvataiteilija, kirjanpainaja ja yhteiskuntakriitikko William Blake syntyi 28.11. 1757. Blaken tekstit ovat vaikeaselkoisia, mutta kiehtovia. Blaken mukaan ihmisen tehtävänä on etsiä aitoa tietoa visioista, rikastuttaa ymmärrystään - niin maan päällä, taivaassa kuin helvetissäkin.
"Koskaan ei tule tähteä hänestä, jonka kasvot eivät valaise."
Lisävinkit: Agatha Christien "Ikiyö" on synkkä, painostava, psykologinen kauhukertomus. Kirjan keskeisenä elementtinä on samanniminen William Blaken runo: "Yö ja aamu jokainen, jollekin tuo kurjuuden. Joka aamu, joka yö, jonkun sydän riemuin lyö. Jonkun sydän riemuin lyö, jonkun osa on ikiyö."
KEPEÄ💛
Marie Bengts: "Murha muotinäytöksessä"
Bazar Kustannus, 2020. suom. Katariina Kallio
Kesäkuun blogikirjoituksessani kävin läpi Bengtsin esikoisteosta, mainiota kesäkirjaa "Murha maalaisidyllissä".
Nokkelan Hannah Lönnin seikkailut jatkuvat tässä toisessa osassa, murhan näyttämönä toimii tällä kertaa Ruotsin kuninkaallinen oopperatalo. Kirjan tapahtumat sijoittuvat marraskuiseen Tukholmaan, ajanjaksolle 11.11. - 7. 12. 1957.
Myös itse kirjailija Marie Bengts viettää 53-vuotissynttäreitään 9. marraskuuta.
Lisävinkit: Mikäli et ole jo lukenut niin nappaa ensi kesänä reissulukemiseksi aiempi "Murha maalaisidyllissä". Tai jos Ruotsin kieli luonnistuu niin kolmas Hannah Lönn- dekkari on ilmestynyt nyt lokakuussa, nimeltään "Inferno i snö".
Maalaus on saanut inspiraationsa Mymmelin
hahmosta Tove Janssonin kirjasta "Muumilaakson marraskuu".
© Nina Merlina
Instagram: https://www.instagram.com/ninamerlinaart/
TV / YLE AREENA:
LOISTAVA💗
Politiikka - Suomi
10 jaksoa, TV 1 torstaisin klo 19.00 / Yle Areena, kaikki jaksot
Olen katsonut nyt neljä jaksoa ja ainakin tähän mennessä mukaansatempaava, mielenkiintoinen, herkullinen ja erinomaisesti koottu sarja. Läpivalaisu Suomen poliittiseen historiaan; mm. vastoinkäymisiä, yksinäisyyttä, populismia, kohuja ja kiusallista lööppijulkisuutta.
Miten tämä ohjelma sopii nimenomaan marraskuuhun? No, vaikkapa siksi, että dokumenttisarjassa esiintyvistä poliitikoista marraskuun lapsia ovat ainakin Sanna Marin, Antti Rinne, Petteri Orpo, Matti Vanhanen, Annika Saarikko, Heidi Hautala ja Pekka Vennamo. Kuten myös edesmennyt presidentti Mauno Koivistokin.
Lisävinkit: Jari Tervon dokumenttisarjat Urho Kekkosesta ja Mauno Koivistosta Yle Areenassa.
Saku Timosen yhteiskunnallinen ja poliittinen Uuninpankkopoika-blogi Apu-lehdessä.
SYNKEMPIÄ SÄVYJÄ❤
Helvetti soikoon - Norjalaisen black metallin historia.
4 jaksoa / Yle Areena
Neliosaisessa dokkarissa ei voida kuin raapaista pintaa, mutta kiinnostavasti kylläkin. Erityisen mielenkiintoisena pidin toista osaa "Minä olen kuolema", jossa kerrottiin itsemurhan tehneen Mayhemin vokalisti Per "Dead" Ohlinin elämästä. Ohlin oli mielestäni Norjan porukan (vaikka olikin Ruotsista) luovimpia ja omaperäisempiä hahmoja.
Norjan 90-luvun alkupuoliskon meininki tuhopolttoineen ja murhineen innostivat ihmisiä vastaavanlaiseen toimintaan myös muualla maailmassa. Suomessa tämä huipentui Hyvinkään paloittelusurmaan, joka tapahtui 21. marraskuuta 1998.
Lisävinkit: Mm. Norjan sisäpiiristä ja black metallin historiasta kerrotaan kattavasti Michael Moynihanin ja Didrik Soderlindin loistavassa teoksessa "Kaaoksen ruhtinaat - Mustan metallin messu".
Susanna Reinbothin ja Jarkko Sipilän toimittamassa kirjassa "Etusivun rikokset" rikostoimittaja Rami Mäkinen käsittelee Hyvinkään paloittelusurmaa väkevästi "Pimeyden ytimessä - pahuudella ei ole ylärajaa"-luvussa.
Hieno katsaus kotimaiseen metalliin on puolestaan Tero Ikäheimosen "Pirun kehto - Suomalaisen black metallin tarina".
KEPEÄ💛
Neiti Fisher nuoremman tutkimukset
Toinen tuotantokausi, 8 jaksoa, Yle Areena
"Neiti Fisher nuoremman tutkimukset" ovat löyhää jatkoa uskomattoman upealle "Neiti Fisherin etsivätoimisto"-sarjalle (kts. linkki heinäkuun blogikirjoitukseeni "Kirjasuositus kesäreissuun", Bengtsin dekkarin lisäksi käsitellään tätä tv-sarjaa).
Nyt päähenkilönä on Phrynen siskontytär ja tapahtumat sijoittuvat 60-luvulle. Alkuperäinen tv-sarja on edelleenkin täysin ylittämätön, mutta jos malttaa olla vertailematta niin onhan tämä suhteellisen mukavaa ja kevyen kivaa katsottavaa. Villasukat jalkaan, kuppi kahvia ja suklaata viereen - huonomminkin voisi marraskuun iltansa viettää.
Sarjan karismaattisimman hahmon, kovismamma Birdie Birnsiden näyttelijä Catherine McClements on syntynyt 30.11.1965. Paljon onnea hänelle!
Lisävinkit: Alkuperäinen "Neiti Fisherin etsivätoimisto"-sarja, kolme tuotantokautta (tehty vuosina 2012-2015). 1920-luvun Melbourne, jazzin syke, murhia ja ratkaisijana tappavan tyylikäs Phryne Fisher. Suosittelen, en edes lämpimästi vaan tulikuumasti.
© Nina Merlina
MUSIIKKI:
LOISTAVA💗
U2: Achtung, Baby
U2n mestariteos "Achtung, Baby" viettää kolmekymppisiään 19.11. Uskomaton kokonaisuus, yhtyeen paras levy kautta aikojen. Ja yksi (tai ainakin U-kaksi, hah hah) parhaimmista popalbumeista ylipäätään.
Lisävinkit: U2: Boy. Hieman raakilemainen, mutta innokas, sympaattinen ja komeasti soiva esikoislevy.
The Clannad & Bono: In A Lifetime. Tämä kappale on kirkas timantti, jossa yhdistyvät Irlanti, 80-luku ja myrskyn jylhä mahti.
SYNKEMPIÄ SÄVYJÄ❤
Pink Floyd: The Wall
Toinen hurja mestariteos, joka ilmestyi 30.11.1979. Hyvä ystäväni Saku kommentoi joskus ylistävästi: "On musiikkia ja sitten on Pink Floyd". Siihen ei ole mitään lisättävää.
Lisävinkit: Berliinin muuri murtui 9. marraskuuta 1989. Seuraavana vuonna Pink Floydin Roger Waters järjesti Berliinissä The Wall-konserttispektaakkelin, jossa muuri rakennettiin lavasteena uudelleen. Mukana supershow`ssa olivat mm. Cyndi Lauper, Van Morrison, Marianne Faithfull, Joni Mitchell ja Scorpions. Muistan kun se tuli televisiosta kesällä -90, ja etenkin Cyndi Lauperin "Another Brick In The Wall"-esitys oli mielestäni suurenmoinen. On se vieläkin, Cyndi on ihana. Konsertti on nähtävissä YouTubessa.
KEVYT💛
Madonna: Like A Virgin (single)
6. marraskuuta 1984 ilmestyi Madonnan läpimurtosingle "Like A Virgin". Enimmäkseen Venetsiassa kuvattu musiikkivideo on yhä taianomaisen hurmaava.
Lisävinkit: Madonnasta kertovat elämäkerrat. Lucy O´Brienin "Madonna - Elämäkerta" on mielestäni perusteellinen ja paras, Christopher Andersenin 1991 kirjoittama "Madonna" (näissä kirjojen nimissä ei paljon luovuudella irrotella) viihdyttävä, vähän ilkeähkö. Toisen Christopherin, Madonnan veljen Christopher Cicconen "Siskoni on Madonna" ei ole erinomainen, mutta houkutteleva kurkistus sisäpiiriin.
Linkki blogitekstiini Madonnasta:
ELOKUVA:
LOISTAVA, SYNKEMPIÄ SÄVYJÄ SEKÄ KEPEÄ 💗❤💛
Once Upon a Time in Hollywood
2019, Netflixissä 26.11. saakka, ohjaaja Quentin Tarantino
Pääosissa Leonardo DiCaprio, Brad Pitt ja Margot Robbie
Syöksykierteeseen ajautuneen Hollywood-näyttelijä Rick Daltonin (DiCaprio) ja hänen räväkän sijaisnäyttelijänsä Cliff Boothin (Pitt) elämät kietoutuvat erikoisella tavalla yhteen Mansonin perheen ja näyttelijä Sharon Taten (Margot Robbie) kanssa. Elokuva on mykistävän nerokas. Brad Pittin Oscar ja Golden Globe-palkinnot olivat enemmän kuin ansaittuja, mies suorastaan leiskuu roolissaan.
Päätähti Leonardo DiCaprio on marraskuinen syntymäpäiväsankari (s.11.11.1974) kuten oli myös edesmennyt antisankari Charles Manson (s.12.11.1934).
Lisävinkit: Gary Lachmanin kirja "Tajunnan alkemistit - Kuusikymmenluvun mystiikka ja vesimiehen ajan pimeä puoli." Populaarikulttuurihistorian aarrearkku, jossa käsitellään myös Mansonin perhettä ja näiden tekemiä "kammokäyntejä".
Emma Clinen "Tytöt"- romaani, jonka pohjana on Mansonin perheen naiset.
Marianne Lindsteinin fiktiivinen "Lahko"-trilogia ei perustu suoranaisesti Charles Mansoniin vaan Lindsteinin omiin kokemuksiin skientologien manipuloivasta vallankäytöstä, mutta kirjassa kerrotaan hyvin ymmärrettävästi miten ja miksi tavalliset, fiksut ihmiset ajautuvat mukaan mielipuoliseen kulttiin, josta ei ole enää ulospääsyä.
💖
Eiköhän näillä pärjätä ensi alkuun.
Yöpöydällä odottaa vielä teemaan sopiva Merete Mazzarellan neljän kertomuksen kokoelma "Marraskuu".
Se ken haluaa voi vielä fiilistellä ja kuunnella Guns`N`Rosesin "November Rainia". Minä en halua.😀
Pörröistä lämpöä ja pehmeää taikaa, uppoudutaan mukavan talvisiin ajatuksiin.
© Nina Merlina
Kommentit
Lähetä kommentti