ASEITA JA TIMANTTEJA - KYTÄJÄN KARTANON KOLMOISSURMA JA TUPAC SHAKUR
Niko Jutila: Kytäjän kartanon kolmoissurma,WSOY 2023
Kansi: Mika Tuominen, kannen kuvat: Poliisi/Kansallisarkisto ja Hyvinkään kaupunginmuseo
Staci Robinson: Tupac Shakur - Virallinen elämäkerta, Like Kustannus 2023
Kansi/ulkoasu: Debbie Glasserman/ suom. laitos Jenni Kiviniemi
Käännös: Yasir Gally, Karri Miettinen ja Ari Väntänen
Kaksi syksyn 2023 uutuuskirjaa, joita ei ensiajattelemalta tuntuisi yhdistävän oikein mikään. Kansainvälisesti 90-luvulla menestynyt rap-artisti / kolme 70-luvulla telttaan surmattua teinipoikaa. New York - Kalifornia / Hyvinkää - Kytäjä. Mutta yllättäen kirjoissa on paljonkin yhteneväisyyksiä: köyhyyttä, päihteitä, väkivaltarikoksia, ammuskelua... Historia, elämä, rikos ja kuolema nivoutuvat yhteen murheellisella tavalla.
NIKO JUTILA:
KYTÄJÄN KARTANON KOLMOISSURMA
Kuvassa Kytäjän autio kartano muutama vuosi sitten,
päärakennus purettiin helmikuussa 2023. Kuva: Nina Merlina
Kytäjän kartanon polveileva, synkkä ja verinen historia on kiinnostanut ihmisiä vuosikaudet ja rapistunut, suurikokoinen kummitustalo on ollut yksi autiotalobongareiden suosikkikohteista. Toimittaja ja tietokirjailija Niko Jutilan teos keskittyy nimensä mukaisesti kartanon mailla tapahtuneeseen kolmoissurmaan, vaikka aiempia (ja myöhempiä) tragedioita käsitellään myös.
Hyvinkäätä tuntevalle kirja antaa paljon: tapahtumapaikat, poikien käymät koulut ja rakennukset ovat tuttuja ja herättävät omakohtaisia muistoja. Hyvinkää on myös rehellisesti kuvattu kohtalaisen ankeana paikkana: köyhyyttä, väkivaltaisesti käyttäytyvää, rauhatonta nuorisoa, alkoholisoituneita ja poissaolevia isiä, tinnerinhaistelua ja juopottelua. Hiukan kolmoissurmaa aiemmin tapahtuneet kuuluisat liftarimurhat ja huomiota herättäneet henkirikokset ryyppyporukassa mainitaan.
Uhrien taustoista ja elämästä kerrotaan yksityiskohtaisesti ensimmäistä kertaa. Jutila kertoo tämän olleen tietoinen valinta: "Kyllä halusin ehdottomasti tuoda kirjaan nimenomaan heidän tarinansa", kirjailija perustelee Helsingin Uutisten haastettelussa, "Tragediahan ei ole se, että joku tappaa vaan se, että joku tapetaan. Tässä kirjassa on kansien välissä tavallaan heidän elämäkertansa siihen saakka, kun heidät kylmäverisesti tapettiin."
Ehkä näin, mutta tässä on aina omat ongelmansa, lukijana koin osan selonteosta tarpeettomana ja kiusallisenakin.
Myös surmaaja Kai Vähäkallion menneisyyttä ja tarinaa valotetaan. Vähäkallio ei vaikuta kovinkaan onnelliselta tai tasapainoiselta mieheltä, hänestä välittyy sulkeutunut, kohtuuttomasti kiivastuva, epäluuloinen ja pakkomielteinen kuva.
Aamuyöllä 12. toukokuuta 1972 kolmen villimmänpuoleisen teinin ja kolmekymppisen kartanonherran polut kohtasivat järkyttävällä tavalla: Kai Vähäkallio ampui jääkylmästi mailleen leiriytyneet nukkuvat pojat. Vähäkallio itse väitti motiivikseen pohjattoman rakkautensa luontoa kohtaan. Todisteiden ja mielentilatutkimusten mukaan kyse oli pikemminkin omistushalusta ja moninaisista mielenterveysongelmista.
Vähäkallio sai tuomion kolmesta taposta. Kuusi vuotta myöhemmin hän teki itsemurhan ampumalla itseään päähän.
Kytäjän kartanon kolmoissurma on surullinen, kiinnostava, sujuva- ja nopealukuinen paketti. Taustatyö on tehty tarkasti ja itsekin hyvinkääläisenä Niko Jutila onnistuu erinomaisesti elävöittämään puitteet ja ajankuvan. Kerronta on paikoitellen hyvinkin visuaalista. Ei siis ihme, että kirjan pohjalta on ilmeisesti suunnitteilla myös elokuva.
Kartanon nyttemmin purettu ränsistynyt ja osittain palanut konttorirakennus,
jossa Kai Vähäkallion työhuone aikanaan sijaitsi.
Hän oli kirjoituspöytänsä takana kun eräpoliisi toi tiedon mailta löytyneestä kolmesta ruumiista.
Kuva: Nina Merlina
💛
STACI ROBINSON:
TUPAC SHAKUR - VIRALLINEN ELÄMÄKERTA
Jo heti aluksi kerron ettei minulla ole juurikaan tietoa Tupac Shakurin elämänvaiheista enkä ole syvällisesti perehtynyt tuon aikakauden rap-genreen. Informaationi on siis pelkästään kirjan varassa. Tartuin elämäkertaan hetken mielijohteesta ja se vei kyllä mukanaan.
Kirjan alkupuolella keskitytään Tupacin äitiin Afeniin, hän oli tulisieluinen poliittinen aktivisti ja Mustien Panttereiden jäsen. Kun hänet ja 20 muuta Pantteria pidätettiin ja teljettiin vankilaan terrorismisyytteiden nojalla, nuori Afeni ryhtyi heidän puolustusasianajajakseen - ilman minkäänlaista koulutusta tai kokemusta, viimeisillään raskaana. Ja hän voitti jutun.
Afenin elinikäinen taistelu mustien oikeuksien puolesta sävytti Tupacin koko elämää ja jo varhain hän otti äitinsä elämänkatsomuksen, opit ja neuvot omakseen.
Elämäkerta keskittyy ennen kaikkea Tupacin perheeseen ja sukuun, lapsuuteen ja nuoruuteen sekä poliittiseen aktivismiin. Hänen yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuuteen liittyviä ajatuksiaan ja päämääriään käsitellään laajasti.
"Tupac oli päättänyt antaa toivoa niille ja auttaa niitä, jotka seisoivat voimakkaina, mutta joilla ei ollut tasavertaisia mahdollisuuksia elämän perusasioiden suhteen, niille jotka löysivät itsensä 246 vuotta kestäneen orjuuden jälkijäristysten keskeltä, niille joita syrjittiin ihonvärinsä johdosta." "Ajatuksena oli saada ihmiset tuntemaan itsensä nähdyiksi, kuulluiksi ja hyväksytyiksi."
Tämä on tietysti valtavan mielenkiintoista, mutta väistämättä Tupacin muuta elämää käsitellään yliolkaisesti kaahaten.Yli 400-sivuinen elämäkerta jää monilta osin omituisen pintapuoliseksi ja ohueksi.
Tupacista piirtyy kuva ulospäinsuuntautuneena, ihastuttavana, lämpimänä ja charmikkaana nuorena miehenä. "Hän oli täynnä energiaa kuin tulipallo." Useissa arvosteluissa on puututtu tähän kirjan jatkuvaan myötäkarvailuun. Vaikka Shakurilla olikin kyky ajautua salamannopeasti kaikenlaisiin vaikeuksiin ja kahinoihin impulsiivisuutensa ja temperamenttinsä takia, hänen toimintansa esitetään kirjassa aina oikeudenmukaisena. Vaikka ylistäminen olisikin toisinaan liioiteltua niin Tupacin pelottomuutta ja valmiutta tarttua epäkohtiin voi vain ihailla.
Tupacin viimeiset vuodet käsitellään hyvin asiapitoisesti. Kirja herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia. Lavastettiinko Tupac syylliseksi lähentelyyn ja oliko vankilatuomio rikokseen nähden epäilyttävän ankara? Ainakin hänet haluttiin hengiltä. Shakuria ammuttiin viisi kertaa, mm. päähän, mutta hän selvisi siitä kuin ihmeen kaupalla. Tekijöitä ei koskaan saatu kiinni. Lopulta häntä ammuttiin kuolettavasti ohiajavasta autosta. Tupac Shakur menehtyi saamiinsa vammoihin sairaalassa 25-vuotiaana. (Kirjassa ei puututa uuteen käänteeseen, jossa nyt lähes 30 vuotta myöhemmin murhasta epäiltynä on Duane Keith Davis ja motiivina jengikosto).
Mutta mitä oikein tapahtui? Ja miksi?
Perehtymisen arvoinen asia.
💛
Vuosi on lopussa ja tänä vuonna Kirjavassa tuvassa on käsitelty monenmoisia aiheita:
Pääsiäistesti ja vinkkejä kevääseen:
Schottin sekalaisia, shakespeareläisiä solvauksia, Pyhää Yrjöä ja vappua:
Kata-elämäkertaa ja muusikko Danielle Daxia:
Euroviisuja:
Tarot-kortteja fiktiivisessä kirjallisuudessa (kaksi osaa):
Ismo Sajakorven kauhutuotantoa (kolme osaa), Poen arvoitusta ja Halloween-vinkkejä:
Codex Gigas-kirjakokoelmaa ja Lords of Chaos-elokuvaa:
Katja Ketun uutuusromskua ja saksalaisia konvehteja:
Lisäksi lukuisia kirja-, elokuva- ja musiikkivinkkejä, taidetta ja ylipäätään kaikkea kulttuuriin liittyvää ja liittymätöntä.
Kiitos kaikille lukijoille ja tukijoille. Toivottavasti vuosi on ollut hyvä ja alkava vuosi 2024 vielä parempi!
Laitetaan mielen discopallo pyörimään, karkeloidaan notkeina kuin kumikukot ja säihkytään vuodesta toiseen!
Kommentit
Lähetä kommentti